Χαιρετισμός από τον Κοινοτάρχη Ανδρέα Μιχαήλ

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα της κοινότητάς μας. Μια μεγάλη και διαρκής προσπάθειά μας να κτίσουμε μαζί σας μια γέφυρα επικοινωνίας γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Στον αιώνα της πληροφορικής και του διαδικτύου η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί μια σημαντική υπηρεσία προς τους Φιλιώτες, ιδιαίτερα τους νεότερους.

Η κοινοτική μας ιστοσελίδα προσφέρεται για αξιοποίηση από όλους τους Φιλιώτες, ντόπιους και απόδημους, καθώς και από οποιουσδήποτε άλλους που επιθυμούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες από το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της κοινότητάς μας και αφετέρου να γνωρίσουν το σύγχρονο πρόσωπό της και τις δραστηριότητες των κατοίκων στα χρόνια της πικρής προσφυγιάς. Θέλουμε πρώτα να εκτιμήσετε την προσπάθειά μας και μετά το αποτέλεσμα και ευχαρίστως θα δεχτούμε εισηγήσεις για βελτίωση της ιστοσελίδας μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους, Φιλιώτες και μη, που αφιέρωσαν σημαντικό από τον πολύτιμό τους χρόνο ή παραχώρησαν υλικό και πληροφορίες για να γίνει κατορθωτό το στήσιμο της κοινοτικής μας ιστοσελίδας.

Αυτή η γη, η δική μας γη βογγά κάτω από το πέλμα του κατακτητή. Κραυγάζει για ελευθερία. Πονά στη θέα των ξένων που αλλοιώνουν συστηματικά το πρόσωπο και την ταυτότητά της και εξαφανίζουν ό,τι έχει σχέση με την μακραίωνη ιστορία του ελληνικού στοιχείου στα άγια χώματά της. Και μας καλεί, μας καλεί σε εγρήγορση, μας καλεί να κάνουμε το καθήκον μας. Μας υπενθυμίζει ότι λαοί και άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους σίγουρα δεν ξέρουν πού πάνε, πού βαδίζουν, σίγουρα χάνονται μέσα στη δίνη των καιρών. Έθνη που δεν έχουν μνήμη είναι καταδικασμένα να διαλυθούν και να πεθάνουν. Η εθνική μνήμη και κληρονομιά φωτίζουν το παρελθόν μέσα από τα στοιχεία της πολιτιστικής μας παράδοσης, συντηρούν την εθνική ταυτότητα και τονώνουν την εθνική συνείδηση.

Έτσι επιβιώσαμε τόσους αιώνες και συντηρήσαμε όλα τα στοιχεία της εθνικής μας φυσιογνωμίας που αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Πρέπει τα παιδιά και τα εγγόνια μας που δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Φιλιά, που δεν είχαν την τύχη να πατήσουν τα άγια χώματά της, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την γενέθλια γη και τους ανθρώπους της, να νοιώσουν περήφανοι για την καταγωγή τους, ώστε σαν έλθει η άγια ώρα που όλοι προσμένουμε, να είναι έτοιμοι να γυρίσουν στη γη των προγόνων τους. Για να αγαπήσεις ένα τόπο πρέπει να τον γνωρίσεις, να κοιτάξεις πίσω στο παρελθόν του, να ανακαλύψεις την ομορφιά του τοπίου, να παρατηρήσεις τα ίχνη που άφησαν πάνω του οι μύθοι και η ιστορία, να αφουγκραστείς τους ανθρώπους του.

Πραγματικά βαριά είναι η ευθύνη του μέλλοντος για όλους μας. Γιατί το αγαπημένο μας χωριό βρίσκεται υπό κατοχή, γιατί τη γη μας τη μολύνει η μπότα του βάρβαρου εισβολέα και κατακτητή. Θα καλλιεργήσουμε με κάθε τρόπο και μέσο το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας, θα κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη της κατεχόμενης γης μας. Ποτέ δεν ξεχνούμε, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε Λευτεριά, Επιστροφή και αποκατάσταση των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Για όλους εμάς η μνήμη δεν ξεθωριάζει και δεν φυλακίζεται όσα χρόνια κι’  αν περάσουν. Η γης δεν έχει κρικέλια να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν, η γη μας είναι εκεί και μας καρτερεί, η γη μας είναι εκεί και Ανάσταση προσμένει.

 

soap2day